„Wiosna w Muzeum” – koncert, warsztaty, wykład
14 marca (czwartek) / godz. 18:00-20:00 / MHS / wstęp wolny
******
godz. 18:00 —> Recital gitarowy – „Polskie drogi” – Kuba Dudek
Kuba Dudek – gitarzysta, muzyk sesyjny, kompozytor. Absolwent Akademii Muzycznej w Łodzi, gdzie doskonalił swoje umiejętności w dziedzinie mistrzostwa gry na gitarze. Koncertował w Polsce, Irlandii, Brazylii, Londynie, Serbii. Jego muzyczna podróż obejmowała szeroki zakres gatunków – od jazzu, przez rock, metal, aż po muzykę klasyczną. Uczestniczył w najważniejszych festiwalach w Polsce, w tym w Festiwalu: 4 Kultur, Miss Polski, Teatralnym Demoludy. Jego kompozycje znalazły się na antenach głównych rozgłośni radiowych. Wypracował unikalny styl muzyczny, który harmonijnie łączy wirtuozerię gry na gitarze akustycznej z dźwiękami kinowymi, skupiając się na wywoływaniu emocji u słuchacza. W czasie recitalu usłyszymy utwory: Astora Piazzolli, Andrzeja Kurylewicza, Pata Metheny’ego, Czesława Niemiena.
godz. 18:30 —> Warsztaty tworzenia etno-dekoracji – „Wokół nowego życia” – Anna Lewandowska
„Wokół nowego życia” to tytuł warsztatów, które poprowadzi Anna Lewandowska – artysta plastyk; na co dzień pracuje w Muzeum Archeologicznym i Etnograficznym w Łodzi. Uczestnicy warsztatów będą pod jej kierunkiem tworzyć gaiki – etno-dekoracje, nawiązujące do starych polskich tradycji. Materiałami będą młode gałązki brzozy, wierzby, dekoracyjne jajka i wstążki. Brzoza od wieków była symbolem odradzającego się życia, ale jest też symbolem ochronnym. Od zawsze człowiek kojarzył młode pędy z nowym życiem. Gałązkami z młodymi pędami przyozdabiano domostwa, by przywołać nowe życie. Młode pędy brzozy zbierano wiosną dla ich właściwości zdrowotnych, podobnie jak sok z brzozy, zbierany z naciętych wczesną wiosną pni drzew.
godz. 19:00 —> Wykład – „Historie roślin. Pieprz i papryka” – dr Anna Traut-Seliga
Wraz z wiosną zapraszamy na nowy cykl wykładów dr Anny Traut-Seligi z serii „Historie roślin”. Bohaterami pierwszego wykładu będą… pieprz i papryka. Zatem na ostro. Kiedy pieprz zaczął być przyprawą używaną na polskich stołach? Skąd do nas przywędrował? Od kiedy papryką zaczęli raczyć się Słowianie? Znana średniowieczna mistyczka i uzdrowicielka, św. Hildegarda z Bingen, zalecała pieprz czarny na brak apetytu. Pisała: „Gdy ktoś jest zbzikowany (spleneticus – markotny, dziwaczny) i gdy brzydzi się jedzeniem, które go nie cieszy, ten niech zje umiarkowaną ilość pieprzu w potrawie, a do tego chleb, a stan jego śledziony się poprawi, zaś on pozbędzie się obrzydzenia do jedzenia”.
******
Serdecznie zapraszamy!
#WiosnaWMuzeum #CzteryPoryRokuWMuzeum